Jak doma vařit pivo
Pan Josef Fencl z Krušovic tvrdí, že zvládnout tento proces doma není problém - sám si pivo vyrábí v garáži již léta a o své zkušenosti se s námi ochotně podělil. To podstatné ukazují obrázky, ale byť je celý proces v zásadě jednoduchý, vstupuje do něj řada dalších faktorů, které mohou výsledek pokazit. Především je třeba pečlivě dbát na čistotu.
Teorie:
Slad, sušené nebo granulované chmelové šišky a pivovarské kvasnice nám v menším množství prodají (případně věnují) v každém pivovaru. Důležitá je kvalita vody -vhodná je dobrá studniční, ne příliš tvrdá voda, ale je možné použít i kvalitní vodu z veřejné vodovodní sítě. Slad si můžeme dát našrotovat přímo v pivovaru nebo jej pomeleme v kuchyňském mlýnku - trvá to pochopitelně déle. Dále potřebujeme hrnec odpovídajícího objemu, další větší nádoby na manipulaci s meziprodukty, potravinářskou hadici na stáčení, zdroj tepla (kamna, sporák), přesný teploměr schopný měřit do 100 °C a vhodný (nekovový) nástroj na míchání (např. velká dřevěná vařečka). Během přípravy sladiny, při tzv. rmutování je třeba zvyšovat teplotu jen pozvolna a pečlivěji hlídat. Břečku mícháme v pravidelných intervalech, aby se ze sladu uvolněné cukry na dně hrnce nepřipalovaly. Mláto odfiltrujeme přes husté drátěné síto, nebo sladinu stočíme hadičkou z mláta usazeného. Mláto můžeme ještě propláchnout vodou teplou 80 °C, kterou pak přidáme do sladiny. Při vaření můžeme přidat do sladiny na začátku jen polovinu chmele a zbytek až asi 15 minut před ukončením varu. Čím více sladu použijeme k přípravě sladiny a čím déle trvá kvašení mladiny, tím více má pivo alkoholu. V průběhu kvašení klesnou kvasnice na dno, vykvašené mladé pivo pak z hrnce stáčíme do uzavřených nádob nejlépe pomocí hadičky. Během zrání mladého piva v uzavřených nádobách (skleněné láhve s patentní zátkou, plechové pětilitrové soudky, ale třeba i PET láhve) klesnou zbytky kvasnic na dno -pivo se vyčeří a před pitím je již není třeba filtrovat.
Postup výroby:
1) K přípravě piva jsou potřeba tyto suroviny: slad, sušené chmelové šišky (granule), pivovarské kvasnice a voda.
2) Slad, což jsou usušená naklíčená zrna ječmene zbavená klíčků, nahrubo pomeleme - získáme tzv. šrot.
3) Šrot nasypeme do hrnce (jen nerez nebo smalt) s vodou. Voda se během výroby vypařuje, dáme jí víc: z 15 l vody zůstane asi 10 l piva.
4) Za pravidelného míchání směs vody a sladu (břečku) zvolna zahřejeme na 64 °C a 15 minut teplotu nezvyšujeme.
5) Břečku poté zahřejeme na 75 až 77 °C a tuto teplotu udržujeme další půlhodinu. Poté odfiltrujeme vyluhovaný šrot - tzv. mláto.
6) Získáme tak sladinu, do které přidáváme chmelové šišky nebo chmelové granule. Na 10 l piva dáme asi 4 dag šišek nebo 1,2 dag granulí.
7) Sladinu uvedeme do varu a vaříme asi hodinu. Poté odfiltrujeme chmel a nádobu s takto vzniklou mladinou necháme vychladnout.
8) V menším množství mladiny rozmícháme kvasnice (asi 1,5 dl kvasnic na 10 I piva) a vmícháme do zbytku mladiny.
9) Mladinu necháme v temnu a chladu (5 až 10 °C) kvasit 7 až 10 dní. Na povrchu se vytvoří hustá pěna (deka).
10) Vykvašené mladé pivo hadičkou stočíme do uzavřených nádob a necháme v chladu (5 až 10 °C) a temnu 3 až 4 týdny dozrát.
Pivo
Suroviny:
5 l vody, 10 g chmelu, 35 g melty, 150 g cukru, 10 gr kvasníc
Postup:
Vodu, chmel, meltu a cukr povaříme 15 minut. Do vychladnutého - ale ne studeného roztoku přidáme kvasnice. Necháme vyluhovat 12 hodín. Po uvedené době pěnu i s chmelem odstránime, přes plátno přecedíme a dáme do 0,5 l sklenic, které uložíme asi na týden do chladu.