DOMÁCÍ VÍNO
0,5 kg rýže, 1 citron, 4 ks nového koření, 4 hřebíčky, 1 celý muškátový ořech, mletý zázvor, tymián, mletá skořice, pelyněk, muškátový květ, 1,5 kg cukru, kvasnice
postup:
Rýži omyjeme ve studené vodě, vsypeme do láhve o objemu 5 l a posypeme kvasnicemi. Přidáme kůru z 1 citronu a citron pokrájený na měsíčky. Dále přidáme nové koření, hřebíček, muškátový ořech, špetku mletého zázvoru, tymiánu, mleté skořice, pelyňku a muškátového květu. Provaříme 3,5 l vody, do které přidáme 1,5 kg cukru a vlažným roztokem připravenou směs zalijeme. Láhev uzavřeme kvasným uzávěrem.
Vše necháme 6 týdnů kvasit, potom hadičkou stočíme do lahví a necháme ještě asi 10 dní dozrát. Pokud víno není čiré, je vhodné jej přefiltrovat přes filtrační papír. Skladujeme na chladném a tmavém místě.
3,5 l vody povaříme s 1,5 kg cukru a necháme vychladnout. Do 5 lit. láhve (sklenice) dáme 1/2 kg umyté rýže, 10 dag rozinek, 6 hřebíčky, kousek celé skořice, 2 citróny nakrájené na kolečka i se slupkou, 1/2 kostky droždí. Láhev uzavřeme namočeným celofánem, převážeme, celofán propícháme jehlou a necháme 4 týdny kvasit. Pak přecedíme do lahví a uzavřeme. Necháme odstát ještě 14 dní.
Domácí cinzano 4
suroviny:
1 a 1/4 kg krystalového cukru (jemnější), 3 a 1/4 litru vody, 45 dag oprané rýže, 1 citron, 5 - 6 hřebíčky, 5 - 7 dag hrozinek, 1 muškátový oříšek postrouhaný, 1 kávová lžička muškátového květu, 6 dag čerstvých kvasnic
postup:
Jemný krystalového cukru sváru s 3 a 1/4 litrem vody a necháme vychladnout. Vychladlo nalijeme do 5 litrové láhve se širokým hrdlem (od okurkou, nebe sterilovaný zelí). Do lahve dáme nejdříve rýži a přidáváme ostatní přísady.
Dobře umytý citron ostrouháme (kúru) a zbytek citronu pokrájíme na drobné kostečky nebe kolečka. Kvasnice rozdrobit. Přidáme ostatni ingredience a vsechno dobře promichame. Lahev přikryjeme ubrouskem, nebe tenčí utěrky a převážeme a necháme to stát alespoň 6 týdnů v teple.
Po 6 týdnech to zcedíme, stočíme do menší láhve a necháme to stát další 2 týdny. Pak to stačíme do lahví a Můžeme podávat s ledem.
Máte-li nějaké výročí, nebe oslavu a chcete Mít hotové cinzano, musíte začít s přípravou 8 týdnů předem.
Fíkové víno
Suroviny a postup:
1 kilogram fíku pokrájíme na kousky, které dáme do nádoby. Sváru osmdesátá deka písková cukru ve třech litrech vody a vlažnou směs nalijeme na fíky. Přidáme jeden dekagram droždí, jeden dekagram kyseliny vinné a nádobu převážeme papírem. Dáme ke zdroji tepla a každý den obsah promícháme. Po dvou týdnech stahují víno hadičkou do jiné sklenice, převážeme ji hrdlo plat a dáme do chladna. Asi po čtyřech až šesti týdnech stáčí do láhví. Zbylé fíky Můžeme použít podruhé - dáme totéž co na počátku a stejným způsobem vyrobíme fíků druhák.
Kukuřičné víno
Suroviny a postup:
60 dag kukuřičných zrn opláchneme a dáme do 10 litrové nádoby.Převaříme 8 litrů vody a zalijeme kukuřici. Přidáme 2 kg cukru a karamel z 20 kostek cukru a 4 dag droždí. Necháme 2 týdny kvasit na teplém Mist a 2 týdny v chladnější místnosti. Potom víno přecedit a přefiltrovat.
Pampeliškové víno
Suroviny a postup:
Potřeboval dva litry květů (asi 1 kg), které krátce sváry ve čtyřech litrech vody a necháme 24 hodin stát. Potom směs přeceďte přes látku, znovu Přivedu k varu, přidáme 1,5 kg cukru (písek, krystal) a necháme vychladnout. Dáme do čtyři až pětilitrové láhve. Přidáme dekagram droždí, dvacet kuliček jalovce, na špičku nože mletého zázvoru, kůru z celého, dobře omytého citronu, dvě kolečka celého citronu, hrst hrozinek a trošku oranžové kůry. Dále vložíme Kurki až dvě tmavého chleba. Necháme kvasit asi osm týdnů a pak stáčí do láhví.
Žitné víno
suroviny:
50 dag žitu, 75 dag cukru, 5 dag kvasnic, 3,5 l vody
postup:
Převařenou vodu s cukrem necháme vychladnout, přidáme ostatní suroviny a necháme 2 týdny kvasit.
Reveňové víno
Suroviny a postup:
5 kilogramu Reve nadrobno nakrájet, zalijeme deseti litry svařené vody a necháme dva dny odstát. Poté sebereme z povrchu pěnu, šťávu vylisujeme, přecedíme a rozmícháme v ní tři kilogramy cukru. Necháme kvasit - nejlépe v soudku nebe demižonu, který lehce zakryjeme. Když se kvasný proces zastaví, přijde do vína půl litru rumu nebe koňaku a čtvrt kila cukru krystalu. Nápoj necháme uležet asi tři měsíce a poté jí stočíme do láhví, které uložíme do sklepa - po půl roce Můžeme víno pít. Pro zlepšení chuti Můžeme do soudku přidat tři omyté nakrájené pomeranče, ze kterého jsme odstranili jádra.
Šípkové víno
suroviny:
1 kg šípků, 3 l vody, 1 kg cukru, 1 dag kyseliny citronové
postup:
Šipky omyjeme a dáme do demižonu. Vodu s cukrem svaříme, přidáme kyselinu citrónovou a vlažný roztok nalijeme na šipky. Necháme kvasit na teplém místě. Po stočení znovu přidáme 2,5 l vody, 1,5 kg cukru a dáme kvasit jako první víno.
Víno ze zelených ořechů 1
suroviny:
40 zelených ořechů, 4,75 l červeného vína, 900 g cukru, 1 nastrouhaný muškátový oříšek, 1 hřebíček, 1 lusk vanilky, 1 l brandy
postup:
Do soudku s víkem dáme ořechy, rozkrájené na čtvrtina, nalijeme víno, přidáme cukr, oříšek a vanilku. Dobře uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě. Necháme 50 dní a každé 2 týdny protřepeme. Otevřeme, přecedíme, Smíchov s brandy, nelijeme do láhví, zakorkujeme a necháme dalších asi 6 měsíců na tmavém chladit Mist.
Víno ze zelených ořechů 2
suroviny:
15 zelených ořechů - nakrájené na kousky, přidat kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 3 kuličky jalovce, citronovou kůru z 1/2 citronu a zalít 1 litrem vodky, nechat uležet 6 týdnů, pak sváry 1/2 litru vody s 500 g cukru a Smíchov. Píšou "nechat uležet do jara", ale nám to nikdy tak dlouho nevydrželo. POKUD se ti ji podaří do jara uchovat, opravdu bude lepší než na podzim.