Domácí cinzáno
Cinzano 1
Suroviny pro 10 porcí:
0,5 l vody, 1,5 kg cukru, 0,5 kg rýže, 4 ks hřebíčku, 4 ks nového koření, špetku tymiánu, špetku muškátového květu, 1/2 ks citronu, 80 g droždí
Postup:
Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout. Do velké sklenice (min. 3 litrové) nasypeme rýži, koření, přidáme citron a droždí a zalijeme cukerným roztokem. Na sklenici dáme dva igelitové sáčky, mezi ně vatu, upevníme gumičkou a igelity propícháme. Necháme šest týdnů kvasit, dokud není nápoj úplně čirý. Potom stočíme hadičkou. Podáváme vychlazené se sodou ve skleničce na stopce ozdobené cukrem a citronem.
Cinzano 2
Suroviny:
0,5 kg rýže, 1 citrón, 4 ks nového koření, 4 hřebíčky, 1 celý muškátový ořech, mletý zázvor, tymián, mletá skořice, pelyněk, muškátový květ, 1,5 kg cukru, kvasnice
Postup: Rýži umyjeme ve studené vodě, vsypeme do fľaše s objemom 5 l a posypeme kvasnicami. Přidáme kůru z 1 citrónu a citrón pokrájený na měsíčky. Dále přidáme nové koření, hřebíčky muškátový ořech, špetku mletého zázvoru, tymiánu, mleté skořice, pelyněk a muškátového květu. Převaříme 3,5 l vody, do které přidáme 1,5 kg cukru a vlažným roztokem připravenou směs zalijeme. Sklenici uzavřeme kvasným uzávěrem. Všechno necháme 6 týdnů kvasit, potom hadičkou stočíme do sklinek a necháme ještě asi 10 dní dozrát. Jak víno není čiré, je vhodné ho přefiltrovat přes filtrační papír. Skladujeme na chladném a tmavém místě.
Cinzáno 3
Suroviny a postup:
3,5 l vody povaříme s 1,5 kg cukru a necháme vychladnout. Do 5 lit. sklenice dáme 1/2 kg umyté rýže, 10 dag hrozinek, 6 hřebíčků, kousek celé skořice , 2 citrony pokrájené na kolečka se slupkou, 1/2 kostky droždí. Sklenici uzavřeme a namočeným celofánem, převážeme, celofán propícháme jehlou a necháme 4 týdny vyluhovat. Potom přecedíme do sklinek a uzavřeme. Necháme stát ještě 14 dní.
Domácí cinzano 4
Suroviny:
1 a 1/4 kg krystalový cukr (jemnější), 3 a 1/4 l vody, 45 dag oprané rýže, 1 citron, 5 - 6 hřebíčků, 5 - 7 dag hrozinek, 1 muškátový oříšek strouhaný, 1 kávová lžička muškátového květu, 6 dag čerstvých kvasnic
Postup:
Jemný krystalový cukr svaříme s 3 a 1/4 litrem vody a necháme vychladnout. Vychladlý nalijeme do 5 litrové láhve se širokým hrdlem (od okurku, nebo sterilovaného zelí). Do lahve dáme nejdříve rýži a přidáváme ostatní přísady.
Dobře umytý citron ostrouháme (kůru) a zbytek citronu pokrájíme na drobné kostečky nebo kolečka. Kvasnice rozdrobíme. Přidáme ostatní ingredience a všechno dobře promícháme. Lahev přikryjeme ubrouskem, nebo tenčí utěrkou a převážeme a necháme to stát aspoň 6 týdnů v teple.
Po 6 týdnech to zcedíme, stočíme do menší láhve a necháme to stát další 2 týdny. Pak to stačíme do lahví a můžeme podávat s ledem.
Máte-li nějaké výročí, nebo oslavu a chcete mít hotové cinzano, musíte začít s přípravou 8 týdnů předem.